fbpx
Home Event Menarik Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

10-12 Ogos 2018

Pesta Benak Sri Aman 2018

Venue-Batang Lupar Riverfront

Sri Aman, Sarawak Malaysia

 

Terletak di tebing Sungai Batang Lupar di Sri Aman, Festival Pesta Benak atau Tidal Bore merupakan salah satu acara ikonik di Sarawak yang berpusat di sekitar fenomena alam di mana air mengalir ke sungai Batang Lupar, menyebabkan gelombang setinggi tiga meter.

Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

Festival ini menampilkan pertunjukan dan perbarisan menaiki bot panjang, meluncur melayari, sukan air, makanan dan pameran perdagangan dan hiburan malam. Festival ini turut menampilkan Miss Tourism Benak dan Ratu Kebaya Benak, pertandingan nyanyian dan bazaar.

Baca Selanjutnya di

 “Pesta Benak Sri Aman, Pesta Rare Yang Anda Perlu Pergi Di Sarawak

 

21-25 Ogos 2018

Sibu International Dance Festival 2018

( Pesta Tarian Antarabangsa Sibu ke-7 )

Venue-Pusat Sivik Sibu dan Ku Tien Memorial Park

Sibu

Sarawak Malaysia

 

Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

Pesta Tarian Antarabangsa Sibu ke-7 akan berlangsung pada 21-25 Ogos di Pusat Sivik Sibu dan Ku Tien Memorial Park di Sibu. Pesta Tarian Antarabangsa Sibu didedikasikan untuk menyampaikan perayaan seni tarian bertaraf dunia dengan mewujudkan produksi tanpa masa dan mencabar yang merangsang pendidikan seni, memupuk pertumbuhan ekonomi, dan menyatukan penari dan penonton.

Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

Perayaan ini dimulakan secara peribadi pada tahun 2012 di Sibu, Malaysia. Empat kumpulan tarian antarabangsa telah mengambil bahagian dalam edisi 2013 festival ini, menarik kumpulan dari Lithuania, Thailand Selatan, Singapura dan kumpulan tempatan.

Persembahan dalaman dan luaran akan diadakan sepanjang perayaan. Untuk maklumat lanjut, layari laman web mereka di http://sidfestival.com/ atau hubungi Hornland Dance Theater di 084-349932 atau 016-8937614.

kredit video-Kelly Illycia

27-28 Ogos 2018

Pesta Limau Bintangor Power Boat Race 2018

Venue-Sungai Rejang

Bintangor

Event menarik Pada Bulan Ogos Di Sarawak

Bersempena dengan “Pesta Limau Bintangor” di Bintangor, Sibu, Race Boat Power mempamerkan bakat tempatan dan mendedahkan orang ramai ke sukan perairan.

Pameran makanan dan perdagangan di sekitar Perlumbaan Bot Power membuat hari yang menyeronokkan untuk pesaing serta penonton, sepanjang sepanjang sungai Rejang. Untuk maklumat lanjut, hubungi penganjur di 084-693232.

kredit video-Damian Anthony