fbpx
Home Tempat Makan 4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cuba

4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cuba

4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cuba

Terdapat pelbagai-bagai makanan yang berada di Sarawak , kami dari #ILOVEBORNEO memilih 4 makanan yang popular di Sarawak

 

1.Kek Lapis Sarawak – Pastikan yang original

4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cuba

 

kek lapis sarawak diketegorikan sebagai kuih yang popular di Sarawak.

kek lapis sarawak merupakan menu wajib dan paling popular ketika musim perayaan

terdapat pelbagai jenis kek lapis serawak dan setiap satunya sangat berbeza dengan yang lain , ia mempunya corak dan rsanya yang tersendiri

Harga bergantung kepada jenis corak, bahan dan size kek

 

2.Mee Kuching-Mee Dawai yang rangup

4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cubakredit-yienyien.com

Mee kucing merupakan makanan yang popular di Sarawak namun tidak boleh lawan rasa Laksa Sarawak dan Mee Kolok, tetapi ,mee kuncing mempunyai tarikan tersendiri , menyebabkan ramai orang sukakan makanan ini

Mee kucing kucing juga dikenali sebagai Mee Dawai kerana mee ini dihidangkan dalam keadaan keras dan rangup

mee ini boleh didapati di kebanyakan kedai terutamanya kedai makan sekitar kuching.

 

3.Mee Kolok

4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cuba

Mee Kolok merupakan makan yang bukan berasal dari Sarawak sendiri tetapi dibawa masuk oleh masrakat Cina ( Cina Sarawak) ketika mereka berhijrah ke sarawak

mee ini menjadi hidangan pupolar di kalangan semua penduduk Sarawak dan turut dihidangkan di kedai makanan Melayu

Bagi panggilan mee kolok ini, untuk masyarakat melayu tetap di panggil mee kolok, bagi masyarakat Cina dipanggil Kampua dan masyarakat iban memanggilnya sebagai Mee Rangkai dan Mee Kering

 

4.Laksa Sarawak

4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cubacredit-huangkitchen.com

Laksa Sarawak seratus peratus berbeza dengan laksa-laksa yang terdapat di Semenanjung Malaysia seperti Laksa Penang, Laksa Johor dan banyak lagi

Yang berbezanya mee yang digunakan, kuah, rasa dan juga bahan penyediaan.

Kuah Laksa Sarawak kelihatan seperti kari, namun tidak langsung rasa seperti kari.

mempunyai rasa tersendiri dengan tambahan campuran daging atau ayam rebus, udang rebus, hirisan telur goreng dan bahan-bahan lain