fbpx
Home Tempat Menarik Inilah 25 Tempat Menarik Untuk Anda Kunjungi Di Kundasang Dan Ranau Sabah

Inilah 25 Tempat Menarik Untuk Anda Kunjungi Di Kundasang Dan Ranau Sabah

Inilah 25 Tempat Menarik Untuk Anda Kunjungi Di Kundasang Dan Ranau Sabah

Daerah Ranau, sememangnya terkenal dengan pelbagai tempat menarik di Kundasang khasnya. Selain daripada Gunung Kinabalu, Desa Cattle Dairy Farm dan Kinabalu National Park yang memang telah dikenali ramai di serata dunia, banyak lagi tempat menarik yang terdapat di sekitar Kundasang yang mungkin belum pernah anda kunjungi.

Tempat menarik ini sentiasa bertambah disebabkan sambutan pelancong yang sentiasa meningkat dari semasa ke semasa disebabkan keunikan kawasan Kundasang itu sendiri.

Udara yang segar dan nyaman, kawasan yang tinggi dan sejuk dan sangat sesuai dengan mereka yang berada di kawasan bandar, mereka yang ingin lari dari dari kesibukan kota, atau merehatkan diri dan menenangkan fikiran dari suasana kerja yang memang memeningkan.

Tambahan lagi cuaca di kawasan bandar yang sememangnya bercuaca panas dan lembab. Oleh sebab itu, Kundasang merupakan pilihan terbaik untuk bercuti dan bersantai bersama keluarga dan sahabat handai.

Tempat menarik di sini termasuklah pusat sukan dan rekreasi, pusat penginapan yang menarik, taman-taman dan pusat pertanian.

1
SOSODIKON (PYRAMID) HILL, KUNDASANG

Inilah 25 Tempat Menarik Untuk Anda Kunjungi Di Kundasang Dan Ranau Sabah
Inilah 25 Tempat Menarik Untuk Anda Kunjungi Di Kundasang Dan Ranau Sabah

Bagi mereka yang meminati aktiviti lasak seperti mendaki, maka Sosodikon Hill atau Bukit Sosodikon merupakan salah satu tempat yang sesuai untuk anda.

Sosodikon Hill terletak lebih kurang 5 km dari Pekan Kundasang. Untuk sampai ke bukit ini, anda perlu menggunakan jalan yang sama ke Desa Cattle Dairy Farm dan Mount Kinabalu Golf Club.

Bukit Sosodikon terletak di sebelah kanan simpang ke Desa Cattle Dairy Farm. Anda perlu meletakkan kereta di tepi jalan dan berjalan kaki dalam lebih kurang 1.5km untuk sampai ke pintu masuk Bukit Sosodikon. Kemudian, pendakian sebenar adalah lebih kurang 20 minit dengan berjalan kaki.

Yuran masuk hanyalah RM 3.00 sahaja. Apa yang menanti anda di puncak adalah bukit yang seolah-olah berbentuk piramid. Anda pasti terhibur sepanjang perjalanan kerana kiri dan kanan anda ditumbuhi dengan tumbuh-tumbuhan menghijau dan memukau penglihatan.

Back

Ikuti Kami Untuk Lebih Banyak Cerita Menarik

26,648FansLike
2,284FollowersFollow
107SubscribersSubscribe